Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 2 maj 2016

"Systrarna Brontës värld" av Ann Dinsdale

I år är det 200 år sedan den engelska författaren Charlotte Brontë föddes. Hon och hennes systrar Anne och Emily gav ut ett antal romaner - förvånansvärt få - varav i stort sett alla numera ses som klassiker. Med anledning av jubiléet har det kommit ut en mycket vacker och läsvärd bok om syskonen Brontë, med många bilder och unikt material. Författaren Ann Dinsdale är museichef på Brontë Parsonage Museum i Haworth, där syskonen växte upp.

Alla familjemedlemmar porträtteras i ord och bild, men vi får också lära känna miljön och landskapet där romanernas karaktärer kom till. Följ med ut på hedarna där Cathy's osaliga ande (från "Svindlande höjder") för evigt irrar omkring och söker sin älskade Heathcliff, eller till herrgården som stod modell för Mr Rochesters Thornfield, där han håller sin galna fru inspärrad på vinden, och där kärlek till slut uppstår mellan honom och den unga guvernanten Jane Eyre. Drömmen vore ju att göra en resa på engelska landsbygden med Dinsdales bok som guide! En författare som gjort slag i saken och bokstavligen vandrat i systrarna Brontës fotspår, är Samantha Ellis, vilket hon beskriver i boken "Mina hjältinnor", läs här vad Malin skrev om den.

Charlottes mest berömda roman är "Jane Eyre". I en artikel i Guardian har ett antal välkända författare fått skriva om vad boken har betytt för dem. Jag har tidigare här på bloggen skrivit om "Jane Eyre", som förmodligen är det litterära verk jag läst flest gånger - några gånger av egen vilja, och några gånger var jag därtill nödd och tvungen! Många anser dock att "Villette" är Charlottes bästa roman, och den kom faktiskt i svensk nyöversättning förra året, och den ska jag förstås läsa under detta jubileumsår. 

/Åsa

PS! Missa inte Café Bokstugan imorgon tisdag 3 maj. BG, Henrik och jag har samlat ihop en hög med bra boktips inför vårens och sommarens lässtunder! Vi ses i stadsbibliotekets hörsal kl 18. Som vanligt blir det också fika och bokutlottning! Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar