Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 23 maj 2016

"En hemlig plats" av Tana French

"Jag vet vem som dödade honom". Så står det på fotot som kriminalpolisen Stephen Moran får i sin hand av en elev på flickskolan Kilda's. Bilden föreställer 16-årige Chris Harper, elev på närliggande Colm's skola för pojkar, som hittades död på Kilda's skolområde ett år tidigare. Polisen hittade aldrig någon gärningsman, och mordet på Chris förblev olöst. Nu får de en ny chans. Det var nämligen ett begränsat antal elever på Kilda's som kunde ha placerat fotot där det hittades. Moran och hans kollega Conway får ett knivigt fall där samtliga inblandade är 16-åriga tjejer på en internatskola. Relationerna mellan ungdomarna är komplicerade med mer eller mindre dolda känslor och motsättningar. Det handlar om hur mycket - och vad - man är beredd att göra för sin bästa vän - eller för sin stora kärlek.

Tana French har skrivit fyra tidigare böcker, och har man läst dem kommer man att känna igen några av karaktärerna. I "Brottsplats Faithful Place" var polisen Frank Mackey huvudperson. Här återkommer han i en biroll som far till en av de inblandade flickorna. I samma bok träffade vi Stephen Moran för första gången, då som ung nyutexaminerad polis. "En hemlig plats" är spännande med många vändningar och intriger. Tana French har verkligen fångat den där villkorslösa vänskapen som kan finnas mellan tonårstjejer. Internatskolor är i sig också fascinerande miljöer, där unga människor tillbringar mycket tid tillsammans i en känslig ålder, och där både konflikter och relationer måste hållas hemliga och utom synhåll för stränga lärare.

Någon gång ska jag ge mina bästa tips på böcker som utspelar sig på internatskolor - inte helt oväntat lär nog en viss skola för trollkonst ligga överst på den listan! :-)

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar