Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 6 maj 2016

”Hjärtats innersta röst” av Jan-Philipp Sendker

Så har då Sendkers uppmärksammade roman ”Konsten att höra hjärtslag” (2014) fått sin uppföljare – en minst lika vacker och poetisk skriven historia, och egentligen med ett starkare och mer trovärdigt innehåll – helt enkelt en roman som till och med är flera strån vassare enligt min mening.

Tiden är tio år senare, tio år som förflutit under hektiskt arbete, med en separation som följd, för Julia. Nu lever hon ensam, jobbar sig in i väggen, är bottenlöst trött och förvirrad – för hon hör en röst inom sig prata med henne – och hon förstår inte hur kontakten med halvbrodern i Burma blivit så sporadisk, trots att hon älskar honom så mycket.

I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och söka svaren på rösten inom henne, återvänder hon till Burma. Där får hon berättat för sig historien om kvinnan Nu Nu och hennes barn – en historia som är en oerhört stark och berörande livsberättelse om kampen för kärlek och kampen för sina barn, trots krig och sorger. I sökandet efter en försvunnen man finner Julia till slut svaren på många av sina frågor, liksom den frid i livet hon så väl behöver. Men hon upptäcker också att det faktiskt går att släppa taget om hat och bitterhet, och att det faktiskt går att gå vidare i livet och börja om på nytt. Trots allt.

Sendkers berättande är både vackert och berörande för att det är så djupt mänskliga skeenden som skildras, och görs med sådan ömhet. Men det är också viktig läsning om Asiens historia som vi vet alldeles för lite om i västvärlden. En bok jag varmt rekommenderar!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar