Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 15 september 2015

Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips


Den här historien sätter segel en hård vinter i Illinois, 1931. Livet har tagit en kall och svår vändning för Asta Eicher. Hon står ensam med tre barn, maken är död sedan några år tillbaka och nu även hennes svärmor, under vilkens tak familjen har bott. Pengarna är snart helt slut och Asta börjar bli desperat. Via en så kallad Lonely Hearts annons, en slags äktenskapsförmedling i tidningarna får hon kontakt med en trevlig man. Snart går breven i skytteltrafik mellan de två. Cornelius lovar Asta guld och gröna skogar, men framförallt ett löfte om livslång kärlek och respekt. Hon bestämmer sig för att tacka ja till hans erbjudande om ett bättre liv för henne och barnen.
Tre månader senare hittas Asta och hennes tre barn mördade och nedgrävda utanför mannens garage i det lilla samhället Quiet Dell. Även om boken inte börjar med morden, så vet vi redan från första sidan att det är mot den rysliga slutstationen vi reser. Morden och rättegången följs av en ung reporter, Emily, som fullkomligt begraver sig i familjens öde och som gör vad hon kan för att avslöja mördaren. Bokens kapitel följer dels Emily, men även Annabel Eicher, som för tidigt gick till sin grav och nu tyst svävar över Quiet Dell och iakttar det som sker. Under berättelsens gång möter vi också andra nyckelpersoner som alla har sin roll att spela i detta drama.
Historien om Quiet Dell bygger på en verklig händelse, vilket ger den en extra djup. Även om det här är en roman, så smärtar det djupare när man som läsare vet att det har hänt på riktigt. Phillips är duktig på att ge familjen Eicher en röst, och som läsare står jag bredvid och önskar så att historien fick en annan utgång. Boken är även ett spännande tidsporträtt över ett Amerika i mellankrigstid, där fattigdomen ständigt hotar och färgerna i landskapet är urvattnade. Det enda jag kan anmärka på är att då och då är Historien om Quiet Dell lite pladdrig, det är för mycket smådetaljer vilket ibland gör läsningen en smula förvirrad, för man förlorar sig i de små sakerna. Trots det så är det en bra bok, med en väldigt fascinerade historia. Och mitt hjärta dunkar lite extra för Annabel och hennes syskon, som aldrig fick det liv som var dem lovat. Istället fick de olika söksidor på Wikipedia. Men de fick även den här boken, där jag kan höra deras röster, om så bara för en kort stund.

/ Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar