Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 17 augusti 2015

Kingens bästa?

11/22/63Ja, stora ord i rubriken - jag vet! Men i sommar tog jag mig äntligen an "11.22.63", Stephen Kings tegelsten om Jake, en helt vanlig gymnasielärare av typen "your average guy" (Kings ständiga alter ego?), som får den ovanliga möjligheten att resa tillbaka i tiden, och kanske förhindra mordet på John F Kennedy. Berättelsen är faktisk olik allt annat jag läst av King, även om den visar tecken på många av hans bästa sidor; skildringar av barndom, småstad och så förstås 50- och 60-tal. Den väver ihop fakta om historien bakom mordet på JFK och personen Lee Harvey Oswald, som jag utan minsta faktakoll, kan tänka mig överensstämmer helt med verkligheten. King konstruerar också ett eget och ganska komplicerat regelverk för hur det här med tidsresor funkar, som i ett slag skickar mig tillbaka till traumat med " Tillbaka till framtiden"-filmerna som jag skrev om här.

ÅrstiderMin återförening med Stephen King, tonårsidolen, har hittills varit över förväntan. Jag hade verkligen sett fram emot nästa läsupplevelse av "Mr Mercedes", och uppföljaren "Finders keepers". MEN efter Malins inlägg om boken - läs här - (och jag litar verkligen på hennes omdöme) är jag mer benägen att snegla mot omläsning av de äldre böckerna, och särskilt då de nya fina utgåvorna av bland annat "Årstider" och "Jurtjyrkogården" som står så snygga och väntar i min bokhylla.

Om någon hade frågat mig om Kingens bästa innan jag läste "11.22.63", hade jag nog tvekat en bra stund mellan "Pestens tid" och "Det", med "Maratonmarschen" som farlig uppstickare, då den utan tvivel är den som fastnat mest (och värst) i mitt minne...

Går det egentligen att kora en "bästa" i ett så digert och mångfacetterat författarskap som Stephen Kings? Om man får välja en gammal och en ny då...? Vad säger ni? Malin? Johan? Någon annan...?

Åsa

2 kommentarer:

  1. Svårt! Men ska jag välja en ny bok och en äldre, så skulle jag nog säga Väckelse och Det. Fast jag är väldigt svag för The Shining och Jurtkyrkogården också. Och Sommardåd/Årstider! Men det finns så mycket bra. Måste även tipsa om Kingens son, Joe Hill, hans förra bok Nos4a2 är helt galet bra! Mycket av pappa Stephen i den..
    / Malin

    SvaraRadera
  2. Jag röstar på "Pestens tid". Sällan har jag läst ut en så tjock bok så snabbt. Episk strid mellan gott och ont i ett postapokalyptiskt ödelagt Amerika, magnifikt fantiserat och gestaltat av King. "Salem's Lot" och "Under the Dome" är också favoriter....
    /Johan

    SvaraRadera