Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 24 juli 2015

Wonderboy av Henrik H. Langeland


Wonderboy utspelar sig under 90-talet, den nya ekonomins vibrerande sista tid. Allt kunde köpas för pengar och affärslivet snurrade runt dotcom, IT, portaler och e-business. Christian von der Hall är en ung direktör som har en storstilad plan: att köpa upp de två största bokförlagen i Norge och sedan göra om dem till en ny, modern, anonym upplevelsekoncern, typ amazon.com för Norden. Med sig själv som VD förstås.
Affärsplanen är dessutom en hämnd på de gamla förlagsjättarna som drev hans fars lilla bokförlag i konkurs, och fadern till en alltför tidig död. Christian är en streber och sätter mycket på spel på sin klättring mot toppen. På ytan lever han i ett stadgat och tryggt äktenskap. När ingen ser söker han sina kickar i bisarrt sex på annat håll. Följ en ung mans storhetsvansinne mot fonden av en kollektiv ekonomisk galenskap. Här finns allt. Det glamorösa livet i den svällande IT- och mediebubblan. Fringisarna, guldkorten, klockorna, inneställena, festerna, märkeskläderna och det hetsiga tempot.
Rester av denna yran finns nog kvar – tänker på kändisar som The Kardashians, Paris Hilton – människor som lever ett dyrt liv och beundras för detta.

/Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar