Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 10 juli 2015

Om skönhet av Zadie Smith

"Om skönhet" kretsar kring Howard Belsey och hans familj. Howard lever ihop med Kiki; en kvinna som en gång var en vacker, smal och sexig medborgarrättsaktivist. De tre barnen är sonen Jerome som vandrar religionens stilla stig, dottern Zora, familjens intellektuella, och slutligen Levi som söker sina svarta rötter. Howard själv är en brittisk konstvetare, sedan flera år verksam i USA.

Hans värste antagonist är Monty Kipps, även han konstvetare och Rembrandt-specialist. Till synes en mer lyckad sådan. Boken tar sin början i att äldste sonen Jerome Belsey förälskar sig i Monty Kipps dotter. Denna förälskelse blir upptakten till en familjefejd mellan de två familjerna där alla trasslar sig in i varandra på olika sätt. Det handlar om en strid mellan brittiskt och amerikanskt, svarta och vita, ateister och troende, yttre skönhet och inre ädelhet.

Allt är skildrat med humor och känsla för människors innersta väsen och drivkrafter. "Om skönhet" är en så kallade collegeroman och utspelar sig i en akademisk miljö på USA:s östkust.

/Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar