Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 30 januari 2015

Peter May: Lewis-trilogin

Så härligt det är att upptäcka en ny bra författare! Så är det med Peter May. Hans böcker hamnar på deckar-hyllan på bibblan. Men Lewis-trilogin är så mycket mer än deckare.

Den första heter ”Svarthuset” och här möter vi Fin MacLeod polis i Glasgow, Skottland. Han kallas ut till ön Lewis för att utreda ett mord, det första på 100 år. Ön Lewis är en av öarna i yttre Hebriderna som ligger ute i Nordatlanten nordväst om Skottland. En plats där människor kämpat med svåra förhållanden genom tiderna som det tuffa klimatet med regn och hårda vindar. Det gaeliska språket är fortfarande levande.

Offret är en man som Fin känner väl till. Fin är född och uppvuxen på ön. Som ung man reste han till fastlandet och blev med tiden polis. Han har aldrig återvänt till ön förrän nu. Utredningen blir en samtidig resa i Fins förflutna. Vi följer honom i barndom och ungdom med glimtar av hans vuxenliv i Glasgow. Mordet är hela tiden närvarande men underordnat berättelsen om Fin.

Andra boken heter ”Lewismannen” och här möter vi Fin i en tid av uppbrott. Han har skilt sig och sagt upp sig som polis. Fin återvänder till ön Lewis för att bosätta sig där. Det förfallna föräldrahemmet ska rustas upp och bli ett hem igen.

”Lewismannen” är ett gammalt lik som hittas välbevarat i en torvmosse. Allt tyder på att mannen har utsatts för kraftigt våld och blivit mördad. Men det är inget lik från äldre tider. Man tidsbestämmer det ca 50 år bakåt i tiden. Vilket innebär att mördaren fortfarande kan vara i livet så det blir ett fall för den lokala polisen att utreda. Lewismannen visar sig vara släkt med en äldre man på ön. Hur dessa två män är släkt visar sig bli ett riktigt pussel. Fin blir inblandad vid sidan av och pusslandet blir en väldigt spännande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Trilogins tredje del finns ännu inte på svenska, på engelska heter den ”The Chessmen”. Ännu inte läst, men snart så!

Absolut den bästa deckarserien jag har läst på länge. Något för oss som gillar Indridasson och den karga miljön och tuffa klimatet som erbjuds på avlägsna platser som Island och öar i Nordatlanten.

/ Carina

3 kommentarer:

  1. Även jag har läst de två första böckerna i serien. Jag tycker dock att Svarthuset var bättre än Lewismannen, det var fler karga miljöer i den förstnämnda. Vilken gillade du bäst?

    SvaraRadera
  2. Jag har läst Svarthuset som jag gillade mycket och skall snart läsa Lewiw mannen. Ser fram emot det.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker bra om båda och ser fram emot den tredje delen. "Lewismannen" gav dock inblick i en bit för mig okänd historia med de föräldralösa barnen och katolska kyrkan.

    SvaraRadera