Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 8 januari 2015

Böcker att se fram emot i vår


Det är (nästan) alltid roligt när det görs bearbetningar på klassiker. Jag tänker till exempel på Bengt Ohlssons "Gregorius" som ju är en parafras på Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas". Johanna Nilssons "Det grönare djupet" säger sig ta vid där Karin Boyes "Kallocain" slutar och handlar om strävan om att skapa det perfekta samhället. Huvudpersonen Linda Kall flyr från den diktatoriska Världsstaten till det extremliberala samhället Ökenstaden och ställer sig frågan om man det finns ett samhälle där både gruppen och individen kan komma överrens. Kanske bör man ha läst Kallocain för att få ut så mycket som möjligt av boken, dock marknadsför förlaget Det grönare djupet som fristående. Det är Nilssons tionde roman och den utkommer någon gång i maj.

Förlaget Sekwas lillasyster Etta har som idé att ge ut "utvalda godbitar ur den engelskspråkiga samtida litteraturen" och kommer med en rad nyheter till våren. Jag fastnade för Lucie Whitehouses "Före dig" som påminner lite om den gastkramande "Colombes granne" av Tatiana de Rosnay som jag läste förra året. Före dig handlar om Hannah som gifter sig med sin stora kärlek Mark och flyttar med honom från New York till en stor viktoriansk villa i London. Så småningom försvinner Mark efter att ha åkt på en tjänsteresa som han aldrig återvänder ifrån. Fler och fler lögner avslöjas och Hannahs bild av Mark förändras drastiskt. En psykologisk thriller som ges ut i mars.

Mattias Hagberg, som tidigare har skrivit "Rekviem för en vanskapt", har nu skrivit en gotisk skräckberättelse som utspelar sig i slutet på 30-talet i Jämtland där en ung läkare vid namn Ludwig Malmström utreder en smitta på en instutition för "sinnesslöa". Samtidigt gör sig Europas länder sig beredda för ännu ett världskrig och i Tyskland har tankar om ras och utrensning kommit upp till ytan. En bok om en mardrömsliknande tillvaro präglad av dåtidens totalitära politiska strömningar. Ges ut i mars.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar