Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 10 november 2014

Möte med Modiano

”En cirkus drar förbi” utkom 1993, och är kanske inte den mest kända titeln av årets Nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano. Den utspelar sig i Paris under tidigt 60-tal, och handlar om 18-årige Jean, som en dag kallas till polisförhör, på ganska vaga grunder. När han kommer ut från polisen möter han en ung kvinna som är på väg in. Han blir helt fängslad av hennes uppenbarelse och bestämmer sig för att vänta på henne tills hon kommer ut igen. De inleder då ett samtal och det visar sig att kvinnan inte heller vet varför hon blev förhörd av polisen. Hon är dessutom i en svår situation då hon måste lämna den bostad hon hyr hastigt, och inte har någonstans att ta vägen för natten. Jean erbjuder sitt eget hem som tillfälligt uppehälle och tillsammans beger de sig dit kånkande på kvinnans väldigt tunga väska. Jean och hans mystiska väninna befinner sig båda i en tid av uppbrott, då han snart måste lämna den våning han hittills betraktat som sitt hem, men som ägs av hans far, som efter ett långt och hårt liv beslutat dra sig tillbaka till Schweiz och sälja bostaden i Paris. Tillsammans gör det unga paret upp planer för framtiden trots att de så nyligen träffats. Men Jean blir snart varse att kvinnan han just mött har bekanta och hemligheter som kan försvåra deras gemensamma framtid...

Boken är ganska snabbläst med sina ca 140 sidor, och det är faktiskt en viss känsla med böcker man kan läsa ut "i en sittning". Det blir mer som att läsa en lång novell - eller en kort roman - man ser berättelsen mer som en helhet. Språkligt utmärker den sig inte särskilt, vilket förvånade mig lite, som aldrig tidigare läst något av Modiano (och kanske hade förutfattade meningar om Svenska Akademiens grunder för utmärkelsen). Dock framkommer Modianos kvaliteter som skildrare av hemstaden Paris med all önskvärd tydlighet. Man upplever sig stå bredvid Jean på Gare de Lyon när han vinkar av sin far vid tåget. Mötena mellan de olika karaktärerna blir också mycket intensiva och dialogerna är fulla av underförstådd mening i Modianos berättelse.

Utan att ha läst något mer av Patrick Modiano, vågar jag mig på chansningen att "En cirkus drar förbi" är ett ganska typiskt verk av författaren, och ett bra val om man vill lära känna både hans miljöer och hans berättarstil.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar