Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 24 november 2014

Eben Alexander: Till himlen och tillbaka – en neurokirurgs nära-döden-upplevelse

Eben Alexander är läkaren, neurokirurgen och forskaren som har rönt mycket uppmärksamhet i USA och media. ”Till himlen och tillbaka” är hans egen berättelse om hur han vaknar en dag, känner sig sjuk, tänker att det nog är en släng av influensa men bara några timmar senare är han medvetslös och hämtas med ambulans till närmaste sjukhus. På sjukhuset hamnar han i koma, en djup koma som varar i sju dagar. Läkarna kommer framtill att han har drabbats av en ovanlig och allvarlig form av hjärnhinneinflammation. Hans chanser att överleva bedömdes som mycket små.

I detta tillstånd upplever han vad han själv kallar en nära-döden-upplevelse, en färd bortom tid och rum eller som titel säger ”Till himlen och tillbaka”. Som läkare och vetenskapsman avfärdade han tidigare denna typen av upplevelse som något hjärnan fabricerar. Han kände till begreppet och var ibland med om att patienter försökte förmedla upplevelsen till honom. Men att det var något som hände ”på riktigt” kunde han inte tro som läkare.

Mirakulöst nog vaknar Eben Alexander upp ur sin koma och har kunnat komma tillbaka till ett normalt liv. Något läkarna inte trodde skulle vara möjligt. Med sig har han sin unika upplevelse. Och han ser det som sin mission att berätta och dela med sig av upplevelsen till andra, särskilt andra läkare och vetenskapsmän. Budskapet är att vi är mer än våra fysiska kroppar.

Detta är helt klart en gripande berättelse, inte minst hur livet ställs på ända från en dag till en annan för hans fru, söner, släkt och vänner. Själv är han ju bortkopplad i sitt djupa koma-tillstånd, men runt omkring honom förbereder sig nära och kära på hans bortgång. Hur man vill läsa hans erfarenheter av färden i det han kallar andra dimensioner av tillvaron är upp till var och efter tro och övertygelse.

/ Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar