Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 7 november 2014

Kunskapens frukt av Liv Strömquist


Äntligen är tre års väntan över... Sedan "Ja till Liv" ges nu Liv Strömquists efterlängtade seriealbum "Kunskapens frukt" ut. Och om man som jag får Liv-abstinens mellan varven så figurerar hon i två poddar, dels Lilla Drevet, en podcast innehållandes politisk satir som ges ut av Aftonbladet Kultur samt En varg söker sin podd som Liv driver tillsammans med författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli i samarbete med Expressen Kultur.

Serieboken sätter det kvinnliga könsorganet i centrum. Liv ger oss en historisk överblick över vulvan. Här möter vi till exempel flertalet (idiotiska) män som intresserat sig för det kvinnliga könsorganets delar (i en alldeles för hög grad), menstrationens betydelse samt kvinnlig onani som i de flesta fall kopplats till något smutsigt, fult och mindre värt. Ett exempel ur boken är den diskussion som förekom angående huruvida Drottning Kristina egentligen var kvinna eller ej då hon besatt så många manliga egenskaper. Hennes färdigheter inom matematik, astronomi och filosofi samt att hon sällan kammade sig eller bar smycken gav upphov till spekulationer och drev så småningom en grupp forskare och präster till en öppning av hennes grav (!) 1965, där man inte kunde konstatera någonting nytt på grund av hennes alltför förmultnade kropp... Ett skräckexempel där frågan om könets betydelse gått alldeles för långt.

Strömquist pekar på den okunskap som historiskt sett alltid funnits kring kvinnans kön såsom bibliska texter som fördömer menstruationen och biologiböcker som används i dagens undervisning och innehåller felaktiga uppgifter om klitorisens storlek och funktion samt ger oss en bild av det kvinnliga könet som en konstruktion efter mannen, där vulvans enda syfte är komplettera det manliga könsorganet. Men det framhålls även att vulvan till viss del dykats, mystifierats och avbildats på flertalet religiösa platser runt om i världen.

Kunskapens frukt är fruktansvärt rolig läsning, likt allt Liv tidigare skrivit, men även skakande om kvinnors komplex över vulvans utseende och mens som något skambelagt. Liv knäpper i vanlig ordning dessa förkastliga åsikter och maktstrukturer på näsan och ger oss en portion vett och sans. Nu håller jag bara tummarna för att boken ska ingå i grundskolans biologiundervisning. En bok som varje människa bör läsa. Heja Liv!

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar