Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 24 mars 2014

"Brittsommar" - en glömd liten pärla

Laura Fitinghoff är nog mest känd som författare till "Barnen från Frostmofjället" som vi väl alla gråtit oss igenom någon gång, och lidit ikapp med de föräldralösa barnen och den stackars geten.  Hon skrev dock en hel del andra böcker, främst för barn men även några för vuxna. "Brittsommar" är en av dem, och finns nu i fin nyutgåva från Lo Söllgårds förlag. Den utspelar sig runt förra sekelskiftet, och handlar om Lajsa, en kvinna i fyrtioårsåldern, som lever i ett tryggt men för länge sedan avsvalnat äktenskap. Familjen har det dock gott ställt och Lajsas stora glädje är barnen, och det lilla barnbarnet hon ännu inte träffat.

När dottern med familj så äntligen kommer på besök, har de med sig en oväntad gäst. En man som Lajsa kände väl i sin ungdom, och som hon en gång tänkte sig en framtid tillsammans med. Mötet utlöser oanade känslor dem emellan, somligt har tiden oåterkalleligen förändrat, men annat är precis som det var när de sist sågs. Lajsa dras till sin ungdoms kärlek, men är samtidigt bunden till det trygga men kärlekslösa äktenskapet, och barnen som betyder allt för henne.

Intrigen kan låta misstänkt lik en veckotidningsnovell, men läsupplevelsen blir något betydligt djupare och mer allmänmänskligt. Det handlar om tidlösa frågor som konsekvenser av val man gjort i livet, om kärlek och pliktkänsla. De vackra och levande skildringarna av den norrländska naturen, under sensommar och tidig höst, är i sig anledning nog att läsa boken. Lägg därtill den fina falnade kärlekshistorien, och beskrivningen av hur konventioner och oskrivna regler styrde kvinnors - men även mäns - liv vid den här tiden, så blir det en både fin och intressant läsupplevelse. Boken inleds med ett informativt förord om författaren, skrivet av utgivaren Lo Söllgård, och avslutas med ett lika läsvärt efterord av Sigrid Combüchen.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar