Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas biblioteklördag 22 mars 2014

Bokcirklar om Tove Janssons böcker!

Vecka 14 är det "Läslustvecka" på biblioteken i Karlskrona. Då vill vi på olika sätt uppmuntra och inspirera till läsning för både stora och små. Under veckan bjuder vi in till läscafé, bokcirklar, författarbesök och mycket mer.
Här kan du se hela programmet för veckan:
http://bibliotek.karlskrona.se/web/arena/laslustvecka

Under hela 2014 kommer vi också att uppmärksamma att det i år är 100 år sedan Tove Jansson föddes. Hon är nog mest känd som mamma till mumintrollet och de övriga i mumindalen, men hon skrev mycket annat också, bland annat romaner och noveller för vuxna.

"Sommarboken" är nog min favorit bland Toves böcker, den skildrar så fint förhållandet mellan en liten flicka och hennes farmor under en sommar på en ö. Om du är intresserad av att läsa boken och diskutera den med andra, kan du anmäla dig till bokcirkeln på Lyckeby bibliotek, som träffas 2 och 9 april kl. 17.30. Anmälan senast 28 mars på telefon 0455-30 35 40.

"Pappan och havet" ingår i muminserien, men skiljer sig en del från de övriga böckerna, genom att stämningen är lite mörkare och präglas av känslan av uppbrott och hotande fara. Muminfamiljen lämnar mumindalen för att bosätta sig på en ö där pappan vill bli fyrväktare. Allt går inte så lätt med flytten, och den vanligtvis så harmoniska muminfamiljen får tampas med olika problem och det blir slitningar mellan familjemedlemmarna.  Boken kan läsas på flera plan och har varit föremål för många olika tolkningar.

Om du vill läsa boken och diskutera den med andra är du välkommen att anmäla dig till ett boksamtal på stadsbiblioteket den 3 april kl.10. Då kommer vi också att visa våra nya bokcirkelkassar, som du kan låna om du har en egen bokcirkel eller funderar på att starta en. Med kassen får du allt du behöver för en lyckad bokcirkel - 8 ex av samma bok, författarporträtt, diskussionsfrågor och en loggbok där man kan skriva om boken och samtalet, och läsa andras kommentarer. Anmälan senast 28 mars till mig på telefon 0455-30 34 78 eller e-post asa.fransson[at]karlskrona.se.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar