Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 11 februari 2013

Biblioterapi

Biblioterapi är enligt svenska Wikipedia...

"...att läsa en bra bok och uppleva en terapeutisk effekt fysiskt eller psykiskt [...] en process där läsaren identifierar sig, känner igen sig i texten och lever sig in i den så mycket att hon får hjälp att se på sitt eget liv från ett helt nytt perspektiv."

Receptbelagda? ;-)
I England ska läkare börja skriva ut böcker på recept till patienter med lättare psykiska besvär. Man har sammanställt en lista med titlar inom psykologiområdet, läs mer om detta i en artikel i Guardian. Men även skönlitteratur kan ha en gynnsam effekt på lättare depressioner och nedstämdhet. Man kan bli hjälpt av att läsa om andra som varit i samma situation, eller så kan det vara skönt att bara få fly in i en annan verklighet för en stund. Läs gärna även denna artikel i Guardian om hur böcker kan fungera som terapi.

Själv vänder jag mig gärna till mina kära pusseldeckare när jag behöver lite pepp, till exempel Agatha Christie, Maria Lang eller P D James, och det gör absolut inget om jag redan har läst boken - det kan tvärtom förstärka känslan av något välbekant och tryggt. En annan tröstläsning är Tove Janssons muminböcker, till exempel Pappan och havet eller Farlig midsommar, de är fulla av klokskap och kanske ger de också associationer till barndom och trygghet...

Vilken bok får dig att må bättre? Svara gärna i kommentarerna!

/Åsa

2 kommentarer:

 1. Det känns inte som ett särskilt kreativt svar men det är Harry Potter som gäller. Är livet allmänt skräpigt brukar det funka att ligga eller promenera och lyssna på Rowlings böcker.

  Är det inte lite dåligt med kommentarer på den här bloggen? Jag hoppades få korn på lite lokala bokbloggar men det har hittills inte gått särskilt bra. Har ni någon koll på blekingska bokbloggare?

  SvaraRadera
 2. Håller absolut med dig om Harry Potter - tycker både böckerna och filmerna funkar fint som pepp!

  Vi vill alltid ha fler kommentarer här på bloggen - det är roligt när det blir ett utbyte av tips och åsikter! Du kanske har något tips till oss för att få igång "pratet"...?

  Tips på några bra bokbloggar från Blekinge är till exempel Stänk och flikar http://lustigkulle.com/ och Kvarteret Ängeln - Ronnebys biblioteksblogg http://kvarteretangeln.blogspot.se/.

  Trevlig blogg du har förresten! :-)

  /Åsa

  SvaraRadera