Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 26 mars 2012

Monster av Micael Dahlén

Micael Dahlén är professor i ekonomi. Han har skrivit flera böcker angående marknadsföring och även boken Nextopia, med teorier om förväntningssamhället.

Monster är en helt annan typ av bok. Det började med att Micael blev intresserad av personer som fått rubriker för att de mördat någon. Dessa människor som får människor att avguda dem, även att de mördat en eller flera personer. Micael känner avsky först mot dessa människor, de är ju trots allt mördare. Han börjar utforska världen som är fylld med mördare, blod och deras hängivna fans. När han sedan börjar forska i det går han sedan från avsky till fascination över dessa människor. Vilka är dem? Hur kan de uppnå denna status? Och hur kan de få så mycket fans världen över?

Micael besöker fem olika mördare, som på olika sätt har mördat en eller flera personer. Han besöker bland annat Issei Sagawa som sköt ihjäl en student i Paris och styckade sedan henne och åt upp delar av henne. Han möter den kände Charles Manson, och även Wayne Lo som var en av de första skolskyttarna genom tiderna.

Denna bok är otroligt intressant att läsa och Micael skriver på ett sätt som triggar igång ens egna fascination för detta ämne och han för en väldigt intressant diskussion om varför mord och mördare är så hypade i dagens samhälle. Jag själv blir fascinerad av dessa personer/mördare, vissa har jag hört om innan och vissa inte. Han beskriver detaljrikt om deras möten och morden som de begått. Vissa meningar blir man verkligen äcklad av, men om han inte hade beskrivit allt i detalj hade det inte varit lika äkta. Han beskriver det äckliga och makabra med ett vackert språk.

Författaren gör även flera tester för att se om människor blir mer fascinerade av en person om de får veta om denna har mördat en person. Och resultaten är verkligen skrämmande, men samtidigt så otroligt intressanta. Av att läsa Monster blir jag själv nyfiken på dessa människor som gått över, vad jag själv kallar den heliga gränsen och tagit en annans liv. Jag vill veta mer om dem och börjar googla och titta på klipp på youtube om dem. Varför gjorde dem detta, och var det värt det. De verkar ju vara som vanliga människor förutom att de mördat. Och det visar kanske att det finns både gott och ont inom oss.

Och som Issei Sagawa sa ” Alla vill göra något ont, men ingen vill bli straffad för det”. Och att några har gjort något ont och hamnat i blickfånget, har nog gjort att det blivit en sådan stor fascination kring dessa människor. Människor är fascinerade av mord och mördare, detta märks tydligt på vad de flesta vill läsa, Deckare. Och vad finns mest i tv-tablån, jo, deckare och kriminalserier.

/Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar