Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



tisdag 6 mars 2012

Men fatta då!

Femton år efter att mina egna barn var tonåringar började jag läsa Men fatta då! Tonåringar i familjen. Boken är skriven av den välkände familjeterapeuten Jesper Juul. Författaren har tidigare skrivit ett antal böcker om familjerelationer bland annat Ditt kompetenta barn, Din kompetenta familj och Bomusföräldrar.
Den första delen av boken innehåller material från ett veckoslut då tio tonårsfamiljer med vanliga konflikter och problem samlades och fick en timmes rådgivande samtal med de andra familjerna som åhörare.
I mellandelen svarar författaren på brev från föräldrar. Frågorna varierar mellan skolk, alkohol, tomma kylskåp och hemmet som ett hotell.
Boken avslutas med att Juul arbetar med tio familjer som har olika problem att brottas med såsom gräl och konflikter, skolproblem, brist på tillit samt datorspel med mera.
Författaren talar mycket om hur föräldrarollen förändras då barnet blir tonåring och om hur rollen som uppfostrare förändras till en roll som coach och sparringpartner. Juul tar tonåringens parti.
Fastän det var länge sedan jag brottades med liknande problem kände jag igen mycket. En intressant bok som säkert kan stärka och hjälpa många föräldrar med tonårsbarn.
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar