Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 13 oktober 2011

Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell

På ångfartyget Lovisa arbetar kockan Hanna Renström. Hanna kommer ursprungligen från en fattig familj från Funäsdalen men hamnar så småningom hos den förmögna handelsmannen Forsmark vilken sätter henne på ett fartyg med slutdestinitation Australien. På skeppet arbetar även kapten Lundmark som Hanna fattar tycke för. De gifter sig i en gästhamn men hinner enbart vara gifta i två månader då Lundmark insjuknar och dör på grund av en kraftig feber. Han sänks till botten av havet och Hanna blir ständigt påmind av hans bortgång från det dundrande havet.

En natt lägger fartyget till i den portugisiska hamnstaden Lourenco Marques i södra Afrika. Hanna tar ett snabbt beslut, packar ner Lundmarks skärmmössa, sjöfartsboken, klockan, bröllopsfotot och till sist ett portugisisk lexicon. När Hanna vaknar upp i den nya staden har hon kraftiga smärtor från underlivet och blöder även därifrån. Hon befinner sig i ett kalt stenrum där hon inte är ensam. Vid henne står en barbröstad negress som serverar henne sött te. Påfåglarna skriker och Hanna somnar utmattat om. Fyra dagar senare får hon reda på att det inte är ett hotell som hon tagit in på, utan en bordell. Under dessa dagar har hon blivit omhändertagen och vårdad av de prostituerade som arbetar på bordellen. Bordellens ägare, señor Vaz, rasist men ändock de prostituerades trygga punkt, förälskar sig i denna mystiska kvinna som bara av en slump dykt upp på hans bordell en natt. Han gör Hanna till sin fru men även detta äktenskap blir kort då señor Vaz's hjärta stannar en natt i deras gemensamma hem. Plötsligt har Hanna Renström, en gång piga, sedan kocka, blivit ägare till en bordell i södra Afrika. Kvar lämnar señor Vaz även sin apa, Carlos, som tyr sig till Hanna. Carlos får en speciell roll i boken som länken mellan det djuriska och det mänskliga, där han valsar omkring med cigarr i mungipan iklädd vit kavaj och finns till för Hanna i svåra situationer.

De prostituerade samt de övriga svarta i byn visar stor respekt för Hanna. Särbehandlingen mellan svarta och vita är något som hon inledningsvis har svårt att ta till sig och förstå. Hanna blir tillsagd följande:
"Dom svarta är bara skuggor av oss. Dom har ingen färg. Gud gjorde dom svarta för att vi skulle slippa se dom i mörkret. Och vi skulle heller aldrig glömma varifrån dom kom."
Rasismen är hela tiden påtaglig och det är något som Hanna dagligen måste slåss mot för att inte bli delaktig i. Den dagen hon tar upp kampen för en svart kvinnas rätt vänder hela den vita befolkningen henne ryggen vilket även försämrar hennes företags rykte. Genom hela romanen får vi följa Hannas vardag på bordellen och hennes tvivel över att antingen stanna kvar för att fortsätta kampen för de svarta eller återvända hem till Sverige. En bok som smärtar och rör om. Rekommenderas.
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar