Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 25 oktober 2011

Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag – om konsten, livet och andra svårstädade utrymmen (2011) / Gittan Jönsson

Dammsugerskan är främmande i sin omgivning, hon passar inte in men hon låter sig inte hindras. Hon dansar omkring med sitt vidhängande bihang som en annan orädd böna som inte ber om lov. Hon pockar på”.

Gittan Jönsson (f. 1948) är konstnär och feminist, en expressiv satiriker. Hon är kanske mest känd för sin målning Diskkasterskan från 1978, den vackra hemmafrun med de strutformade brösten (likt en av Madonnas scenkostymer) som flinkt kastar disken omkring sig, en modern klassiker. Gittan Jönsson tycker om att provocera och belysa framför allt den osynliga hemmafruns arbete av städande och fejande.

Gittan Jönssons dammsugerska i denna nya biografi utkommen på Carlssons förlag i år, stiger gärna in i lånade kända konstverk, helst uppburna manliga konstnärskap som Zorn, Frances Bacon eller John-E Franzén. Men hon finns även i Gittan Jönssons egna bilder. Den platta siluetten av en dam med en dammsugare i ett fast grepp, nästan som en naturlig förlängning av kroppen (ursprungligen en reklambild från 50-talet), kliver in i bilderna, städar och rensar upp. Ibland väcker hon uppmärksamhet – som när någon av misstag råkar komma med i bild fastän det borde vara utanför kameravinkeln. Ibland finns hon bara där, så naturligt, att vi inte ens lägger märke till henne. Varje bild förtydligas med en liten text som på något sätt alltid passar in i sammanhanget. Det är roligt och det är träffsäkert. Konsten är som bäst när den väcker uppmärksamhet och provocerar.

Hon kom till världen för mycket längesen, i tidernas begynnelse, vid självaste BIG BANG. Hon virvlade runt i solsystemet under några ljusår innan hon landade.

/Therese

Boken i webbkatalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar