Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 28 juni 2010

Marions slöja

I en container i Oslo hittas en ung pakistansk kvinna mördad – hon bär slöja och vänstra handen saknas. Tankarna går genast till ett motiv som antingen är rasistiskt eller hedersrelaterat. Inom polisen har man, i största hemlighet, tillsatt en grupp för bekämpning av ”etniskt relaterad kriminalitet” i vilken titelns Marion ingår. Det hemliga teamet kopplas in på fallet och efter månader av efterforskningar hittar man till slut en vänsterhand - som visar sig tillhöra en helt annan kvinna! Såväl motivet som händelseförloppet blir alltmer oklart.

Boken går från att vara en ganska klassisk deckare till att alltmer handla om Marion själv och hennes ångest och funderingar. Inledningsvis är den också riktigt spännande, men tempot trappas ner och boken blir istället intressant för sina resonemang kring etnicitet och fördomar.

Roy Jacobsen är en av Norges främsta författare. Båda hans romaner Segerherrarna, som kom -93, och Frost, från 2004, har varit nominerade till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Marions slöja i webbkatalogen
/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar