Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 26 april 2010

Mordet i Eiffeltornet

Har man, som jag, konsumerat en del deckare, så krävs det något nytt och annorlunda för att väcka intresse och läslust. Det kan till exempel vara tid och miljö, eller något så enkelt som ett tjusigt bokomslag… En bok som omedelbart väckte mitt intresse var Claude Izners Mordet i Eiffeltornet.

Det första som lockade var bokens framsida, men också att historien utspelar sig i Paris under den stora världsutställningen år 1889, då Eiffeltornet invigdes. Huvudpersonen är bokhandlaren Victor Legris. Under sitt besök vid utställningen åker han upp i ”Monsieur Eiffels torn” för att möta sin kompanjon Kenji och ytterligare ett par vänner. Deras möte avbryts dock av ett tumult då en kvinna faller ihop och dör, till synes stucken av ett bi.

Victor Legris intresserar sig för händelsen, då han upptäcker flera liknande fall med människor som avlidit av vad som först verkade vara bistick. Victor börjar snart misstänka att dödsfallen är orsakade av en mördares hand... Han får dessutom erfara att alla har sina hemligheter; såväl hans trogna kompanjon Kenji som den vackra och mystiska konstnärinnan Tasja, som båda råkar vara närvarande på flera av brottsplatserna…

Tids- och miljöskildringen är bokens främsta förtjänst. Handlingen är uppbyggd som en klassisk pusseldeckare, lagom spännande, helt oblodig men ibland lite rörig. Bakom pseudonymen Claude Izner döljer sig två systrar som tillsammans driver flera bokhandlar i Paris. Detta är deras första ”Victor Legris-mysterium”, och fler planeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar