Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 4 december 2018

Syskonen av Tessa Hadley

Tessa Hadley är en engelsk författare och Syskonen är hennes sjunde roman, men den första som översatts till svenska.

Boken handlar om en syskonskara som består av tre systrar och en bror. De äger tillsammans ett hus på landet som de har ärvt efter sina morföräldrar. Huset är gammalt och i stort behov av upprustning. Nu måste de bestämma sig för om de ska behålla huset och rusta upp det, eller sälja det. De beslutar sig för att tillbringa tre sommarveckor tillsammans i huset för att kunna avgöra hur de ska göra. Huset väcker mycket känslor och nostalgi hos syskonen. De tillbringade många somrar där hos sina morföräldrar, som också tog hand om dem efter att mamman tidigt gick bort i cancer och pappan lämnade familjen för en annan kvinna.

Till det yttre är det inga dramatiska händelser som skildras under dessa veckor, men det händer mycket i relationerna mellan syskonen, och även inom dem. I sällskapet finns också två utomstående; broderns nya fru, och styvsonen till en av systrarna, och detta gör att det rörs om lite extra i grytan. Vi får också återblickar på syskonens barndom och uppväxt, och får lära känna framför allt deras mamma och mormor.

Boken beskriver så väl förhållandet mellan syskon, att det är så lätt att falla in i de roller man hade som barn, och att samma mönster upprepas. Gamla oförrätter kan dyka upp när man minst anar det. Som syskon kan man ju också ha olika versioner av samma händelse, för att man upplevde den på olika sätt. Boken är spännande på ett psykologiskt sätt, lite som en fallstudie. Det är som om författaren tänkt: Vad händer när man placerar dessa människor under samma tak i tre veckor på en plats som är så oerhört känsloladdad? Och dessutom petar in två utomstående personer som aldrig varit där förut?

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar