Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 30 augusti 2018

Höstens nya deckare

Jag tror vi är rätt många som ser fram emot hösten efter en lång och varm sommar. Mörka kvällar med regn mot rutan, klara kalla dagar med färgglada höstlöv, och så förstås - höstens utgivning av nya deckare!

I september kommer Francesca, Lina Bengtsdotters andra bok om polisen Charlie Lager. I den första boken återvände hon ju till sin barndoms Gullspång, och konfronterade såväl sina egna demoner som en barnamördare. Även denna gång vänder hon tillbaka till sina hemtrakter för att lösa fallet med den försvunna unga kvinnan Francesca.

Ragnar Jónasson är islänning och en ny bekantskap för mig. På Island är han en etablerad författare, men det är första gången han ges ut på svenska. Mörkret, som kommer i oktober, är första delen i en trilogi om kommissarie Hulda Hermannsdóttir. Strax innan sin pensionering får hon ta sig an ett fall med ett förmodat självmord, där hon snart hittar tecken på att det handlar om ett mord.

Några gamla kära bekantskaper dyker också upp i höstens deckarutgivning. I september kommer Vild Eld av Ann Cleeves, som ingår i andra Shetlandskvartetten. Vi möter återigen Jimmy Perez, som får ett svårt fall där en nyinflyttad familj får ta emot anonyma hot som slutar med ett mord.

Elizabeth Georges senaste bok om det omaka radarparet Lynley och Havers heter Det straff hon förtjänar och kommer ut i september. I den lilla byn Ludlow anklagas en högt uppsatt medborgare för pedofili - och snart efter det dör han under mystiska omständigheter. Lynley och Havers kallas in för att hjälpa den lokala polisen.

Ett spännande återseende för oss läsare, men nya bekantskaper för huvudpersonerna - Håkan Nesser låter för första gången sina båda kommissarier mötas i De vänsterhäntas förening som kom ut i augusti. Van Veeteren och Barbarotti tar sig an ett gemensamt fall vars rötter går långt tillbaka i tiden.

En härlig tid ligger framför oss som gillar deckare och hösten!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar