Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 12 september 2017

Den blå poetens kärlek av Lone Theils

En ovanligt vacker titel har danska Lone Theils andra deckare om journalisten Nora Sand. Hon är korrespondent i London åt den danska tidningen Globalt. Den första boken om Nora var Flickorna på Englandsbåten, läs här vad jag skrev om den.

Även denna bok utspelar sig både i Köpenhamn och London. En nobelprisbelönad poet flyr från Iran och söker asyl i Danmark. Nora får i uppdrag att försöka få en exklusiv intervju med Manesh Ishmael. Han ställer dock ett villkor för intervjun, att Nora hjälper honom att hitta hans fru Amina, som försvann under flykten. Hon borde ha kommit fram till London där paret skulle återförenas, men hon är spårlöst borta. Samtidigt vill Noras chef att hon ska göra ett porträtt av en framgångsrik företagare inom läkemedelsbranschen i England, med dansk bakgrund. När Nora börjar gräva i hans affärer hittar hon en del konstigheter, och kanske också en koppling till vad som hänt Amina...

Privat blir Noras liv riktigt rörigt. I förra boken återsåg hon ju Andreas, en bekantskap från ungdomen, som nu är polis vid Scotland Yard, och de blev till slut ett par. Nu hör Andreas exflickvän av sig och berättar att hon är gravid - och det är Andreas som är fadern. Det blir många turer mellan London, där både Nora och Andreas är stationerade, och Köpenhamn där Manesh sitter hjälplös på en flyktingförläggning och väntar på nyheter om sin hustru.

Precis som förra boken är också denna välskriven och spännande!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar