Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 24 augusti 2017

Utvägen - dagarna på Orkney

Amy Liptrot skriver om hur hon lyckades vända sitt liv efter att ha levt i ett svårt missbruk i många år. Hon föddes och växte upp på en fårfarm på Orkney-öarna, norr om Skottland. När hon var arton flyttade hon till London för att studera. Efter studierna blev det tillfälliga jobb, tillfälliga boenden, mycket festande och drickande. Hon dras in ett alkoholmissbruk som till slut gör att hon förlorar bostad, jobb och pojkvän.

Amy får hjälp att genomgå en tuff behandling för sitt missbruk. När den är avslutad reser hon hem till Orkney, för att vila upp sig. Hennes föräldrar är nu skilda, men pappan bor fortfarande kvar på gården och bedriver fåruppfödning. I början ser Amy vistelsen som tillfällig, hon söker jobb i London, och är beredd att återvända dit.

Efterhand anpassar hon sig mer och mer till livet på ön, hjälper till på gården och börjar arbeta med fågelskyddsinventering. Hon ser på ölivet med nya ögon, uppskattar naturen och den enkla tillvaron, trots att det ofta är hårt slit i en karg miljö. I takt med att tiden går blir hon starkare och återfår greppet om tillvaron.

Amys berättelse är en brutalt ärlig skildring av livet som missbrukare, men också en hoppingivande bild av att det finns en väg tillbaka. Vi får också en fascinerande beskrivning av miljön och naturlivet på de karga Orkney-öarna.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar