Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 17 augusti 2017

Golden Boy – Ljudet av något som spricker av Abigail Tarttelin

Boken handlar om Max som är född som intersex, vilket betyder att hen är både tjej och kille. I boken benämns Max som en han, då han själv helst kallas så. Att han är intersex är en välbevarad hemlighet som bara några fåtal vet om. Hans föräldrar har valt att hålla det hemligt för omvärlden, så att Max ska kunna leva ett så ”normalt” liv som möjligt. En av de som vet hemligheten är barndomsvännen Hunter. En kväll förändras allt dem emellan, då deras vänskapsförhållande blir till ett förhållande mellan förövare och offer.

Det här är en väldigt mångsidig bok. Den diskuterar vem man är, vad som formar ens identitet, vilken sexuell läggning man har och om man måste välja ett kön. Det handlar också om första kärleken, rädslan för att inte bli accepterad som den man är och även om relationen mellan kompisar och familjemedlemmar.

Hur är alla samhällets regler relevanta idag och bör de ändras? Varför måste man i dagens samhälle välja ett kön, varför kan man inte få vara den man är?

Jag rekommenderar starkt denna bok, då den helt klart är värd att läsas av många olika anledningar. Jag tror att de flesta kan relatera till de ämnen som boken berör, oavsett om det handlar om problem förknippade med könstillhörighet eller om helt vardagliga problem.

/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar