Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 19 oktober 2016

"Edenas värld" av Moebius

Många inom serievärlden nämner namnet Moebius med vördnad. Moebius är en pseudonym som Jean Giraud, som gick bort 2012, använde sig av då han skapade serieböcker som kännetecknades av inslag av science fiction och fantasy. Moebius är en av Frankrikes mest inflytelserika serieskapare någonsin. Hans storyboards och design användes dessutom i filmer som "Alien" och "Femte elementet". Regissörerna till dessa filmer var hängivna beundrare av Moebius långt innan hans arbete blev efterfrågat i filmvärlden.

Efter att ha läst "The Incal", som Moebus skapade tillsammans med den kompromisslöse författaren Alejandro Jodorowsky, är även jag ett stort fan. Till min stora glädje läste jag nyligen att "Edenas värld" – både skriven och tecknad av Moebius – nu ska komma ut på både svenska och engelska för första gången i sin helhet. Liksom "The Incal" är "Edenas värld" nyskapande och omkullkastande då den ställer stora frågor om könsroller, drömsymbolik och människans förhållande till teknologi och miljö. Oftast lämnas frågorna öppna och inbjuder läsaren att själv skapa sig en bild av de frågor Moebus kastar nytt ljus över.

"Edenas värld" handlar om paret Stel och Atan som fått i uppdrag att hitta en försvunnen rymdstation och dess besättning. Då paret upptäcker den mytomspunna paradisiska planeten Edena börjar de att ifrågasätta allt de tidigare trott sig veta. Sättet på vilket berättelsen framförs känns nytt, trots att detta verk först publicerades i mitten på 1980-talet. Till skillnad från andra verk av Moebius följer "Edenas värld" stilen ligne claire, som innebär att man bara tecknar de mest nödvändiga linjerna och förser bilden med så få detaljer som möjligt, något som måste ha varit mycket krävande för Moebius som är känd för sina detaljrika bilder. I "Edenas värld" är Moebius mer personlig än vanligt och det är en ynnest att få ta del av hans drömvärld. Mycket varmt rekommenderad!

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar