Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 24 oktober 2016

Änkan av Fiona Barton

En liten flicka kidnappas från sitt hem. Spåren pekar mot en man, Glen Taylor, som körde en likadan skåpbil som kidnapparen sågs i. Det visar sig dessutom att han har stora mängder barnpornografi i sin dator. Polisen lyckas dock schabbla till bevismaterialet, och rättegången slutar med att Glen släpps fri. Men då är hela hans liv raserat. Flickan hittades aldrig, men i omgivningens ögon är Glen skyldig. Hans fru Jean har hela tiden stått vid hans sida och försvarat sin man. Nu tvingas paret isolera sig i sitt hus som ständigt bevakas av journalister. De måste sluta sina jobb och tappar kontakten med sina vänner.

När vi kommer in i handlingen har Glen just dött hastigt i en olycka, flera år efter att flickan försvann. Hans död skapar nytt intresse hos medier kring fallet, och Jean framställs som kvinnan som levde ihop med monstret. Många tycker att hon nu borde berätta vad hon vet om Glen, och om han var skyldig till den lilla flickans försvinnande. Till en början håller sig Jean undan, men sen blir hon snärjd av en skicklig journalist som får henne att gå med på en exklusiv intervju. Under processen rullas hela historien upp om händelserna kring försvinnandet. Vi förstår att Jean gärna vill berätta vad hon vet, för att få ur sig allt hon gått och burit på, men samtidigt är hon är rädd för följderna om hon berättar...

Ju mer Jean berättar - desto mer osäker blir läsaren på hur det egentligen var mellan dem, vem Glen var, och även vilken roll Jean själv spelade i historien... Spännande och oförutsägbart in till sista sidan!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar