Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 11 april 2016

Nya och ännu nyare Novellixer!

Fyra gånger om året ger förlaget Novellix ut en ny kvartett små styckvisa noveller. Ofta finns ett tema som binder ihop dem, en tidsepok eller ett land, och ibland är det fyra noveller av samma författare. Den senaste kvartetten består av nyskrivna noveller från fyra samtida svenska författare. Av dessa har jag än så länge bara hunnit läsa Sara Stridsbergs "American hotel". Berättelsen är ett kompakt och klaustrofobiskt drama mellan tre personer; en kvinna och två bröder. Hon har levt med dem båda, periodvis samtidigt. Med den ena brodern får hon ett barn. Kanske är det början till slutet. "American hotel" har också blivit teater, och spelas just nu på stadsteatern i Stockholm, i regi av Ingela Olsson och med bland andra Shanti Roney och Liv Mjönes i rollerna.

Den 19 april kommer nästa kvartett Novellixer, och då blir det fyra noveller av Hjalmar Söderberg. Som alltid är omslagen jättesnygga och väcker habegär hos varje bokälskare. Söderberg använde sig ju ofta av det korta formatet i sina noveller och historietter, så det här kan nog bli riktigt bra!

På biblioteken i Karlskrona gillar vi idén med styckvisa noveller. Hos oss finns alla utgivna Novellixer att låna - både i pappersformat och som e-böcker!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar