Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 15 april 2016

"Kum" av Henrik Tord

Varje förälders mardröm är att tappa bort sitt barn. Ett ögonblicks ouppmärksamhet och barnet är spårlöst borta. Det är en av flera mardrömmar som bildar navet i debutanten Henrik Tords thriller ”Kum”. Titeln är på khmer och skall uttydas ”oproportionerlig hämnd”. Handlingen utspelar sig på olika platser i Sydostasien och i centrum står två familjer, en kambodjansk och en svensk, vars våldsamma och djupt tragiska öden kommer att flätas samman.

Pappan i den svenska familjen, Mikael, har ett välavlönat jobb i Singapore. Han lever ett privilegierat liv med fru och två små barn: rymligt hus, swimmingpool, barnflicka och mängder av andra förmåner. Men äktenskapet går på tomgång. Mikael drömmer om att vara otrogen och är på god väg att vara just det när han får ett samtal som för alltid förändrar hans liv. Deras femåriga dotter har blivit kidnappad i ett köpcentrum. Ena sekunden var hon där, ett par meter från sin mamma, glatt fingrande på nya kläder till Barbiedockan. Nästa sekund är hon försvunnen.

Den kambodjanska familjen bor i norra delen av landet och sliter hårt för att få det att gå runt. De bor i ett litet skjul och har en eländig och uttorkad liten jordplätt som enda försörjningskälla. Därtill har de skulder till sin allt annat än sympatiske kusin för att han hjälpte till att täcka sjukvårdskostnaderna när elvaårige sonen i familjen, Rithisak, fick stora delar av ansiktet förstört av en landmina.

Kusinen lurar med Rithisak och hans storasyster till Phnom Penh för att betala av skulden. Där finns arbete till dem på fina lyxhotell påstås det, men vad som väntar är förnedring av värsta sorten.

Det är en oerhört stark historia som Henrik Tord har vävt ihop. Här finns mardrömsscenarior av flera olika slag, fattigdom, människohandel, barnprostitution, och hämnd – förstås. Det är fruktansvärt spännande, och synnerligen trovärdigt – Tord har själv bott i Singapore och kan skildra sitt Asien på ett ytterst äkta vis. Men det är också näst intill plågsam läsning, om ett ständigt aktuellt och viktigt ämne.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar