Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 14 december 2015

”Tschick” av Wolfgang Herrndorf


Vilken märklig bok! Efter en lite halvseg inledning växer den till något stort och starkt, spännande och helgalet. En prisbelönt och kultförklarad roman om en ovanlig vänskap mellan två unga pojkar, fylld av melankoli och humor. Och ja, det stämmer riktigt bra! Dessutom betraktad som en tysk variant av Kerouacs På drift.  Till saken hör att författaren, när han fick veta att han hade en obotlig hjärntumör, skrev ned historien i rasande fart, med flera kängor i sitt testamente åt alla fina litteraturvetare... Ett starkt efterord om författaren ger historien ett ytterligare djup, som berör.

Handlingen berättas i alla fall av fjortonårige Maik, en lite udda företeelse, som lär känna en annorlunda motsvarighet när den tysk-ryske Tschick kliver in genom dörren till klassrummet. Och handlingen tar egentligen fart först på sommarlovets första dag, när Maik lämnas ensam kvar i familjens fina villa - pappan har smitit iväg med sin älskarinna medan mamman skickats iväg, för femtioelfte gången, till en alkoholavvänjningsklinik. Uttråkad hakar han på sitt livs äventyr - utan att veta om det, naturligtvis - när Tschick dyker upp och övertalar honom att följa med på en roadtrip i en stulen och tjuvkopplad bil, samtidigt som han också försöker lära Maik att köra den... (grabbarna är fjorton...).

Naturligtvis inträffar det ena mer osannolika än det andra, en radda av helt galna situationer uppstår, som de lyckas krångla sig ur, än på det ena sättet, än på det andra. Givetvis stöter de på ett antal riktigt märkliga individer under resans gång, ännu mer udda än de själva, men det blir också många intressanta möten, även med riktigt varma, godhjärtade människor. Men visst figurerar här riktiga rötägg till vuxna, också... Det gör nästan lite ont ibland...

Som helhet är det en roman som etsar sig fast, som lyfter fram udda människor och livsöden som finns runtomkring oss, som särskilt lyfter fram de trasiga, utsatta. Det är en stor historia om två härliga, uppfriskande antihjältar, som upplever sina härligaste dagar i livet. Tycker om!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar