Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 8 december 2015

De vackraste av Karin Slaughter

Det här är en riktig bladvändare till bok, en sådan där som man bara måste läsa klart, oavsett vad klockan är! Men, den är hiskeligt våldsam. Och då menar jag verkligen ordentligt våldsam och grym, så denna bok är inget för den känslige läsaren. Men ni andra som inte kan låta bli att läsa vidare medan ni biter nagelbanden till köttfärs, för er är De Vackraste en klockren bok att kanske klämma i julhelgen.
Vi möter systrarna Claire och Lydia som har glidit ifrån varandra under årens lopp. Snart förstår läsaren att familjen har en del mörkt bagage som hänger tungt i deras själsliga garderober.
Det har funnits en tredje syster, Julia, som försvann när hon var 19 år. Den till dess välmående familjen slås i bitar, fadern bli besatt av att lösa Julias försvinnande men förlorar samtidigt sitt äktenskap, Lydia dras ner i drogträsket och Claire distanserar sig helt. Åren går, och Claire gifter sig med den ohyggligt rike Paul och tappar helt kontakten med Lydia.
Så har vi kommit fram till nutid, där det första kapitlet utspelar sig. Staden skakas åter igen av mystiska brott, där unga kvinnor försvinner fortare än vad polisen hinner med att reda upp.
Claire och Paul är ute på restaurang en kväll, men blir på vägen hem brutalt överfallna. Paul dör framför Claires ögon, och berättelsen kan ta sin början. För i härvan som Claire nu måste börja nysta i, så märker vi och hon att Paul inte riktigt är den man som alla tror. Hemlighet efter hemlighet kommer fram i det sjaskiga ljuset och snart knackar FBI på dörren.
De Vackraste utvecklar sig till en väldigt mörk och tät historia, med rätt så grafiska våldsinslag. Kanske undrar någon varför en sådan bok ens behövs eller varför man läser den och tycker den är bra. Jag har inte något vettigt svar på det, men jag tror att just i den här boken så funkar det, för trots allt våld så handlar De Vackraste om något helt annat än just män som hatar kvinnor. Jag tycker snarare den handlar om kvinnor som tar hämnd. Förtvivlat arga kvinnoporträtt där varje individ får lysa med sina egenskaper.
Sen lyckas Slaughter synliggöra offren och ge dem en trovärdig röst. Så förutom att vara en ordentligt spännande thriller så är De Vackraste en nödvändig historia för att få oss att låta bli att blunda för de miljoner kvinnors röster som genom åren plågsamt tystats av män. Är ni ute efter en våldsam men härligt spännande bok med viss eftertanke i jul, då behöver ni inte leta mer.

/ Malin

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar