Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 30 november 2015

Nytt fall för ovanlig detektiv

"Önska kostar ingenting" är Sara Lövestams andra deckare om Kouplan, en på många sätt ovanlig detektiv. Läs här vad jag skrev om första boken, "Sanning med modifikation". Kouplan har flytt från Iran, och lever nu som papperslös i Stockholm. Han har nekats asyl i Sverige en gång, och håller sig nu undan i väntan på att kunna söka igen. Att han är papperslös är inte det enda Kouplan vill dölja. Det finns en annan hemlighet han burit med sig hela livet, och som ständigt gör sig påmind. Jag säger inte mer om detta, för att inte förstöra läsningen för er...

I Iran var Kouplan journalist och har lärt sig en hel del om hur man får fram information utan att lämna spår efter sig. För att tjäna lite pengar tar han risken att annonsera ut sina tjänster som privatdeckare. Vem anlitar då en papperslös detektiv? Jo, personer som i likhet med Kouplan vill hålla sig undan från polisen och inte väcka uppmärksamhet.

Jenny Svärd är borgarråd i Stockholm. Hon är en effektiv och rationell person, som är van vid att ha kontroll. I arbetet träffade hon Amanda, som hon häftigt och omdelbart blev förälskad i på ett sätt som inte alls stämde med hennes sakliga och inte minst strikt heterosexuella natur. De inleder ett förhållande och börjar snabbt planera för att bygga ett hus i skärgården där de kan vara ostörda. Jenny satsar 200 000:- i projektet, men snart är både Amanda och pengarna borta. Kouplans uppdrag blir att på ett så diskret sätt som möjligt spåra upp Amanda, ta tillbaka pengarna, och med Jennys ord: "Ta reda på vad hon verkligen älskar, och ta det ifrån henne." Fallet utvecklar sig emellertid på ett helt annat sätt än Kouplan ens kunnat föreställa sig.

Att vara papperslös innebär att man inte kan legitimera sig, vilket krävs för tågbiljetter, lånekort, läkarbesök och i en massa andra vardagliga situationer vi aldrig reflekterar över. Allt detta lyckas Sara Lövestam få in som en helt naturlig del av berättelsen om Kouplan. Även om handlingen är spännande med många oväntade vändningar, är behållningen av boken beskrivningen av Kouplan, och även övriga karaktärer, som alla är så fascinerande och känns så trovärdiga som personer. Även denna boken slutar på ett sätt som gör att man vill fortsätta följa Kouplans öde och framtida fall...

/Åsa

PS! Missa inte årets sista Café Bokstugan med Lustläsarkväll i stadsbibliotekets hörsal i morgon tisdagen den 1 december kl. 18. Det blir julboktips, fika för liten slant och bokutlottning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar