Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 25 november 2015

”Experimentet”


Beteendevetaren Catrine Tollström har debuterat med en riktig skräckis (eller psykologisk thriller som verkar vara den gängse genreformen numera) med superkorta kapitel som oftast avslutas med ordentliga cliffhangers. Och allt utspelar sig på en isolerad paradisö, där århundradets dokusåpa spelas in. Själv säger hon såhär om idén till historien: ”Jag undrade vad som skulle hända om en grupp människor med olika personlighetstyper blev isolerade och utsatta för ett dödligt hot. Hur skulle existentiell ångest få dem att förändras?” Och det är just det som är kärnan i hela historien – att förändras. Fast på två olika plan. Dels som en ingrediens i såpan – att få chansen att göra en ”total makeover” av sig själv, men också den förändring som alla genomgår, genom det mardrömsscenario som kommer att utspela sig.

Och utgångsläget är alltså den största svenska satsningen inom reality-tv någonsin. Man har valt ut ett antal extrema personlighetstyper som gör sig bra i tv, placerat dem på den fiktiva, malaysiska ön Palawu, och efter ett litet tag så skickas Åse Nordenskiöld dit för att styra upp produktionen som börjat dra ut på tiden, med ökade kostnader. Men plötsligt bryts alla kommunikationsmöjligheter oförklarligt, flera märkligheter uppstår, människor försvinner – både ur produktionsteamet och av tävlingsdeltagarna. Och värre blir det, ju mer de rotar i det. En ordentligt skrämmande händelseutveckling tar sin början.

På andra sidan ön visar sig lyxhotellet, där plastikoperationerna ska äga rum, psykologera stötta och den goda maten serveras, ha blivit tömt på folk – var är alla, och vad är det som händer? Och snart går sanningen upp för alla – ett dödligt spel pågår, där ingen vågar lita på någon annan än sig själv.

Det finns mycket man kan tycka om omständigheterna som boken utspelar sig kring, och eftersom jag själv inte precis är någon fan av den här sortens tv-produktioner, så har jag haft lite svårt för att köpa konceptet rakt av. Naturligtvis är karaktärerna stereotyper, men i vilken dokusåpa hittar du inte bimbobrudar, muskelpaket, inbundna norrlänningar etc. Men samtidigt säger detta något om vår samtid och vårt samhälle, våra ideal och vad vi vill bli underhållna av. Eller – somliga av oss i alla fall. Och att vi aldrig är nöjda som dem vi är, utan alltid strävar efter förändring. Givetvis finns här sexanspelningar i tid och otid – men har man verkligen tid att ägna sig åt hångel när man svävar i livsfara?

Oavsett, så är det tempo och spänning på riktigt hög nivå, och en makaber trio bakom alla dåden. Nämligen Bödeln, Frälsaren och Observatören, som också är titeln på föregångaren till den här boken, som alltså nu ges ut i en avsevärt nedbantad version, med nytt, hett omslag, och ny titel. Och det är Observatören som står för själva Experimentet… Obehagligt? Ja. Inget för lättskrämda eller äckelmagade. Men spännande – absolut!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar