Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 3 mars 2015

Lejonet från Zagros

Polisöverintendent Lena Matthijs i Göteborg skriver deckare utöver att arbeta som biträdande operativ chef – hon borde alltså kunna ämnet ordentligt. I sin tredje bok väver hon ihop två händelseförlopp, som i tid sker med någon veckas mellanrum – först får vi veta att en mördad och styckad man hittas i ån utanför Ulricehamn, och sen får vi veta vad som utspelade sig i södra Kurdistan en vecka tidigare. På detta vis nystas ett förfärligt och tragiskt öde upp – historien om hur hunsade Aisha iscensätter sin egen död, och lämnar sin tyranniske man och sina fem barn och försvinner. Hur hennes rasande man svär att hämnas henne genom att dumpa barnen i öknen under sin väg till Sverige, dit han tror att hon flytt. Hur den fantastiske tolvårige Zana länge lyckas hålla sig och syskonen vid liv trots nattens kyla, dagens hetta, banditer och brist på mat och vatten. 

Parallellt får vi alltså då också följa kriminalkommissarie Hasse Nelander-Wein i Borås och hans team, som i den svenska sommarhettan får det omöjliga uppdraget att försöka lösa mysteriet med en oidentifierbar styckad manskropp och en lika oidentifierbar mördare…

En nog så intressant historia, som trots lite språkliga brister är läsvärd, om inte annat så för att den är inspirerad av ett verkligt fall.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar