Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 5 februari 2015

Irene Panik

 - "en dråplig roadtrip genom svensk glesbygd”, är Carin Hjulströms senaste roman, där hon, oväntat nog, slagit an den populära humorgenren. Irene Pährson är huvudkaraktärens egentliga namn. Hon är 48 år, utbildad bibliotekarie, men har varit hemmafru i alla år och servat maken, barnen och gårdens alla djur. En dag har hon helt enkelt fått nog av sitt trista liv, och av en slump fått höra att föreläsare minsann, de som far runt i organisationer och företag, är ett släkte som kan dra in stora pengar. Så varför inte hon? Hon känner sig ju som ett proffs på problemlösning kring vardagens ständiga kaos och panik. Så hon kallar sig för professor Irene Panikowskij, drar iväg en massa mail – och får några uppdrag! Så när hon ska till att berätta för maken att hon ska ut och kaosföreläsa och att han själv får ta hand om livsruljangsen några veckor, då berättar han att han träffat en annan. Och den bomben stärker henne än mer i att det nu är dags att dra.

Så iväg från gården nära Landvetter åker hon iväg norrut med tåg, till bland annat Ånge och Nordmaling, vet inte vad hon ska föreläsa om, men har fantastisk is i magen och snappar upp både ett och annat användbart från alla udda människor hon möter på.

Så mycket märkligt händer under resans gång, inte minst ett meteoritnedslag i Värmland som drar massor av folk och som hon blir satt att organisera, att hon knappt hinner tänka på kaoset hemma, och kaoset i sitt eget äktenskap - tvärtom inser hon ganska snabbt att hon borde gjort något åt sitt liv långt tidigare. Men hon inser ju också att det aldrig försent att omformulera sina drömmar och att våga leva dem! Och innan äventyret är slut har hon rönt så otroligt mycket uppskattning, inte bara för den hon är, utan också för vilken otroligt driftig projektledare hon blivit. Inte en hennes egen man skulle nog känna igen henne!

Här finns en ständigt pågående lågmäld humor, men även både lite djup och svärta mellan varven och också ett lite tankeväckande anslag. En lättsam historia som roar för stunden.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar