Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 6 februari 2015

Det handlar om dig av Sandra Beijer

I och med tisdagens bokcafé har jag ägnat januari månad åt att läsa enbart hjärtekrossande och tårdrypande litteratur. Det var i samband med det som jag kom över ungdomsromanen "Det handlar om dig" av debutanten Sandra Beijer, en bok som jag velat läsa sedan den gavs ut våren 2014. Sandra Beijer är dock ingen okänd skribent, i alla fall inte för de som tagit del av hennes välkända blogg även kallad "Nio till fem", vilken hon drivit sedan 2005. Bloggen innehåller ögonblicksbilder ur hennes liv, film-, litteratur- och musiktips och en hel del texter om kärlek. Man skulle till och med kunna påstå att en hel generation präglats och växt upp till hennes blogg. Hennes publik kanske nu bara kommer att växa då hennes skrivande nått andra höjder.

"Det handlar om dig" är en slags brevroman, där en femtonårig jag-berättare, med mörkrött hår utan styrsel, skriver till ett du: den läspande femtonåriga pojken som briljerar med ryska språkkunskaper och fastnar i vår huvudpersons medvetande efter en stökig hemmafest. Med små steg närmar de sig något som ser ut att bli den första stora kärleken. Men deras förhållande är inte helt okomplicerat. Annat kommer emellan såsom vänner och frestelser. Osäkerhet och missförstånd gör att de till slut sårar varandra utan att egentligen mena det. Det hela leder till ett onödigt uppbrott. Vi följer sedan hur de försöker hitta tillbaka till varandra, en smärtsam läsning.

Det hela låter kanske som en banal och lite förutsägbar berättelse men tack vare det otroligt finstämda språket, den detaljrika beskrivningen av en nyförälskelse samt allt som man som läsare känner igen sig i så är romanen verkligen läsvärd. Med korta kapitel valsar Beijer rytmiskt igenom nyförälskelsens olika stadier: nyfikenheten, saknaden, längtan, frustrationen och våndan.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar