Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 23 oktober 2014

Andningskonstnären av Per Odensten


Andningskonstnären handlar om Max, som i vuxen ålder befinner sig på Zürichs stadsakvarium i slutet på 60-talet för att färdigställa berättelsen om sitt liv, som i sin tur är romanens handling: Max är bara fyra år när hans mamma tar livet av sig, hans lillasyster Minna är endast tre månader gammal och mycket pekar på att det handlar om en förlossningsdepression. Deras storebror Aron är sex år och är den enda i syskonskaran som förstår vad som händer och sker. Deras mamma anförtror Aron hemligheten om att de alla är noshörningar som så småningom ska försvinna ut på savannen… Efter hennes död bygger därför Max och Aron en noshörning av skrot som de döper till Kaliafra och kring henne kretsar allt... Kaliafra blir deras nya trygghet.

Familjen bor i Karlskrona och har det gott ställt. Den frånvarande pappan äger sitt eget tryckeri och spenderar därför mestadels av tiden på arbetet. Tjänsteflickor kommer och går men det finns gott om släktingar som tar hand om syskonen... För att fly tid och rum håller Max andan, det sker en slags inre förflyttning som gör att han försvinner in i sagornas värld. Andningsuppehållen får Max att må bra, men han håller det för sig själv och gör det till sin egen hemlighet och talang. Han kallar sig själv för andningskonstnär och ägnar sig åt denna konst livet ut.

Vi följer sedan Max och Aron genom tonåren då Max börjar intressera sig för trolleri och tar kontakt med den danske illusionisten Cipolla för att arbeta som hans assistent under en period. Max vill samla på sig erfarenheter eftersom han har som ambition att en dag ha en varietéföreställning som andningskonstnär.

Mycket händer i Max liv under en kort tid, hans bror Aron försvinner spårlöst och misstänks gå i moderns fotspår, Max möter sin stora kärlek Åse i de småländska skogarna, men hela tiden pockar längtan om att en dag bli en andningskonstnär på inom honom… Han måste förverkliga sin dröm. Han reser till Hamburg och planerar att sätta upp en av de mest uppseendeväckande och farliga föreställningarna som man kan tänka sig… Nämligen att sjunka ner i en vattentank och hålla andan i mer nio minuter framför publik.

Romanen är en av de märkligaste men samtidigt största läsupplevelser som jag har haft... Andningskonsnären bjuder på gåtfull och mörk läsning med ett alldeles säreget språk av den Karlskronafödde författaren Per Odensten. En berättelse som dröjer sig kvar och lämnar en hel del frågor och funderingar hos läsaren.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar