Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 12 september 2014

Helgtips: Filmklassiker x 2

När höstmörkret kryper sig på och regnet smattrar mot fönstret passar det fint med en mysig filmstund i soffan. Här kommer två tips på filmklassiker som lyser upp även de gråaste av dagar. Båda filmer finns att låna på stadsbiblioteket.

Afrikas drottning (regi: John Huston) från 1951 utspelas under första världskriget i Belgiska Kongo där Rose Sayer (Katharine Hepburn) arbetar som missionär. Hon tvingas dock fly då tyska soldater bränner ner byn där hon har arbetat. Den försupne Charlie Allnut (Humphrey Bogart) låter henne åka med på hans rostiga, gamla ångbåt ”Afrikas drottning” som ska föra dem i säkerhet. Rose har dock en annan plan. Hon vill göra om ångbåten till en torpedbåt och på så vis bekämpa tyskarna. En galen plan tycker Charlie, som ändå snart ger med sig och de kastas in i ett farligt äventyr där de tvingas bekämpa allt från blodiglar och krokodiler till tyska soldater. Det är två av Hollywoods största stjärnor genom tiderna som spelar Rose och Charlie i denna film: Katharine Hepburn, berömd för sina många moderna, djärva kvinnoporträtt, och Humphrey Bogart, hyllad för sin roll som Rick i Casablanca bland annat. Bogart vann för övrigt sin enda (!) Oscar för rollen som Charlie i Afrikas drottning.

Om du känner dig pigg på något mer melodiöst så kan jag tipsa om musikalen Paraplyerna i Cherbourg (regi: Jacques Demys) från 1964. I huvudrollen som Genevieve ser vi en ung Catherine Deneuve (senare berömd för sin medverkan i bland annat Repulsion och Belle de Jour). Genevieve arbetar i sin mammas paraplyaffär i Cherbourg på den franska västkusten och hon är förälskad i Guy (Nino Castelnuovo), en ung, ambitiös bilmekaniker som bor i samma stad. Deras lycka och förälskelse är dock kortvarig då Guy värvas som soldat till kriget i Algeriet. Genevieve upptäcker snart att hon är gravid och väntar på sin älskade Guy. Men hon kan inte vänta hur länge som helst… Paraplyerna i Cherbourg är som en tonsatt färgexplosion. Scenografin är vacker och fint färgstark, och likaså de snygga 1960-talskläder som Genevieve bär. All dialog sjungs fram, och det är en bitterljuv musikal som stannar kvar hos tittaren länge efteråt.

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar