Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 2 juli 2014

De oönskade av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis

Den danska deckarduon, som tillsammans skapade en intressant spänningsdebut förra året (”Pojken i resväskan”) har nu kommit ut med uppföljaren ”De oönskade”. Och de som är oönskade i detta fallet är romerna.

Vi får följa två romska bröder och deras vedermödor och diametralt skilda överlevnadsstrategier, som trots allt löper samman i en helvetiskt eskalerande händelsekedja. De tillhör en grupp människor som vare sig är önskvärda på Köpenhamns väl­städade gator, lika lite som i sitt alltmer öppet rasistiska hemland Ungern. Allt börjar på den ungerska landsbygden, där fyndet av en radioaktiv mardröm i ett gammalt sovjetiskt militärsjukhus startar ett oöverskådligt händelseförlopp. Det livsfarliga restavfallet har en köpare i Danmark, och där finns även sjuksköterskan Nina från den förra boken, som är verksam i Läkare utan gränser, men dessutom tillhör ett nätverk för att medicinskt hjälpa papperslösa på flykt. Så även denna gång. Problemet är bara att hon sätter inte bara sitt eget liv på spel genom att till varje pris hjälpa om hon kan, utan denna gång äventyras även hennes familj – i synnerhet tonårsdottern som hon har ett haltande förhållande till. Och allt tar en ände med förskräckelse vid ett moskébygge i Köpenhamn.

Här finns gott om dagsaktuella moralfrågor, en växande islamofobi, men inte minst ett rashat mot de europeiska romerna som sedan EU-utvidgningen utan hinder tar sig ända hit upp till Norden i sina försök att överleva. Historien är en både originell och omskakande samtidsskildring – även om jag stundtals under berättelsens gång ifrågasätter Ninas naivitet och märkliga prioriteringar i livet. Hon tycks inte ha mognat så värst mycket sedan förra boken, eftersom hon fortfarande väljer att leva sitt liv som om hon vore i en krigszon. På familjens bekostnad. Men visst är det spännande underhållning, med mersmak.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar