Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 5 maj 2014

”Städer” – vykort i novellform

Novellsamlingen ”Städer” är Maxim Grigorievs litterära debut, ett faktum som är svårt att ta till sig, då både språket och förmågan att gestalta personer och miljöer kan upplevas som nästintill fulländade. Kanske har det att göra med hans arbete som översättare, att han är van vid att vända och vrida, putsa och slipa på ord och formuleringar. Boken består av ett antal korta berättelser som alla utspelar sig i storstäder som Berlin och St Petersburg.

Novellerna är som vykort från de olika städerna. Men det är inga glättiga vykort med färgglada motiv och soliga hälsningar till dem där hemma. Stämningen känns ofta lite dyster, i bästa fall sentimental eller eftertänksamt betraktande. Det är inga märkvärdiga händelser som skildras, snarare är det ögonblicksbilder ur människors liv på olika platser i världen. Egentligen är det snarare staden än människorna som står i centrum av handlingen.

Novellerna är snabblästa och när man läst en vill man gärna läsa en till. En bieffekt av läsningen är att man, trots den ibland dystra miljöbeskrivningen, grips av en längtan att resa i största allmänhet, och särskilt till de städer Grigoriev skriver om...

/Åsa

PS! Missa inte kvällens Café Bokstugan på stadsbiblioteket kl. 18. Vi tipsar om bra böcker för sommarens läsning. Fika serveras för liten slant och kvällen avslutas som vanligt med bokutlottning. Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar