Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 16 maj 2014

"Entry Island" av Peter May

”Ö-litteratur” at its best!

Kriminalaren Sime Mackenzie i Montreal skickas ut till Entry Island där ett mord har begåtts. Han åker tillsammans med det fransktalande teamet, som han inte brukar arbeta tillsammans med, eftersom han har skotskt påbrå och alltså har engelska som modersmål. På ön med sina hundra invånare talas nämligen engelska och inte som på de övriga Madeleine-öarna franska.

När Sime träffar den mördades änka, vilken först är huvudmisstänkt, får han direkt en känsla av att han känner henne. Hur nu det kan vara möjligt – de har inte träffats tidigare.

De historiska händelser som sedan spelas upp i Simes hjärna, boken igenom, är mycket gripande. Dessa består av skakande episoder från 1850-talets ö-värld i de skotska Hebriderna, vilka han "minns" från sin farmors berättelser då hon läste högt ur hans förfaders dagboksanteckningar när Sime var liten. Till saken hör att Sime lider av sömnlöshet sedan uppbrottet från sin fru. En fru som dessutom arbetar i teamet. Denna sömnlöshet gör att Sime ibland verkar pendla mellan nu och då. Vid ett tillfälle sitter han också och får en black-out mitt i ett förhör.

Boken består av cirka 535 sidor på engelska som jag varmt rekommenderar dig att läsa. Språket är lättillgängligt och det är två berättelser i samma bok vilka båda är målande och levande beskrivna.

Två andra böcker som utspelas på öar och som jag mycket gärna tipsar om är Karin Altenbergs ”Island of Wings” och ”Längtans ö” av Victoria Hislop.


/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar