Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 4 oktober 2013

Fint stickat och finstickat!

På stadsbiblioteket pågår just nu en utställning med fantastiska stickade alster av Elsie Fryksén. Det är en samling av tröjor, mössor och annat fint som hon tillverkat under en lång tid. Smygande rävar, ankor på rad, svampar och katter - det finns mycket att upptäcka i de fina och detaljrika mönstren. Tekniken kallas "hönsestrik" och beskrivs så här i NE:

"En fri stickning i starka färger och med mönster och figurer som speglar en stor lust och en tilltro till stickarens skapande förmåga. Den uppstod i Danmark och spred sig till Sverige på 1970-talet."

Utställningen blir som en resa genom inte bara Elsies eget liv, utan även tiden och samhället i stort. Missa inte detta! Och är du själv intresserad av att sticka finns det förstås många fina böcker och tidskrifter på biblioteken. Här är några tips...

"Kreativ stickning" är en tidskrift som kommer 6 gånger om året och innehåller beskrivningar och mönster av både kläder och inredningsdetaljer, för både nybörjare och vana stickintresserade.

Två helt nya böcker med stickmönster är "Härligt stickat" av Lene Holme Samsøe och "Lättstickat - finstickat" av Anna Wilkinson. De är så nya att de inte ens hunnit hit till biblioteket än, men självklart kan man reservera dem redan nu!

Trevlig helg!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar