Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 14 oktober 2013

Exotisk läsning i översättning

Förra måndagen hade vi ett mycket trevligt och intressant bokcafé här på stadsbiblioteket, där temat var översättning. Gäster var Meta Ottosson som översätter från engelska och tyska samt Mats Andersson som översätter från arabiska och turkiska. Förutom att Sara och jag fick tillfälle att grotta ner oss ordentligt i frågor som gäller detta spännande yrke, så fick vi också möjlighet att läsa böcker som våra gäster översatt - böcker som vi kanske inte hade stött på annars.

Artikel från Sydöstran 2013-10-08
"Lösen" av David Malouf (översatt av Meta Ottosson) är en bearbetning - eller tolkning om man så vill - av den tjugofjärde sången ur Iliaden, i vilken Trojas kung Priamos beger sig till grekernas läger för att be om kroppen efter sonen Hektor som dödats av Achilles som hämnd för att Hektor dödat hans vän Patroklos. Handlingen känns igen från Iliaden men i Maloufs version är personerna mer nyanserade med komplexa känslor och relationer.

"Eunucken och ormen" av  Ömer Zülfü Livaneli (översatt av Mats Andersson) utspelar sig i det osmanska riket på 1600-talet. Den som berättar historien - eunucken i titeln - är föreståndare för sultanens harem. Berättelsen utspelar sig under en kortare period då sultanen avsätts och spärras in, och hans lille son sätts på tronen. Genom eunuckens ögon får vi följa hans herres öde och det maktspel som föregått händelserna.

"Tant Safiyya och klostret" av Bahā' Tāhir (översatt av Mats Andersson) är en sagoliknande berättelse om en liten by på den egyptiska landsbygden under 1960-talet, dess invånare och det närliggande klostret. I centrum för handlingen står Safiyya och Harbi, två unga vackra bybor som alla tror ska bli ett par, men som istället - av ödet eller av egna val? - blir svurna fiender. Här återkommer samma tema som i Maloufs bok - blodshämnden...

Alla tre böckerna är mycket läsvärda och ger i både tid och rum inblick i kulturer man inte så ofta kommer i kontakt med.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar