Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 30 augusti 2012

Om Barbro Lindgren och alla hennes funderingar

Barbro Lindgren behöver knappast någon presentation. En välkänd och mycket omtyckt sagotant som producerat pekboksserien Max men även skrivit klassikerna Sunkan flyger, Sagan om den lilla farbrorn och Loranga, Masarin och Dartanjang. Vid sidan av barn- och ungdomsromanerna har hon även alltid skrivit för den vuxna målgruppen och på senare år har det resulterat i en rad tunna men insiktsfulla vuxenromaner/kåserier.

Hon är idag 75 år och fortfarande verksam i sin Ölandslänga i Glömmige. Där lever hon tillsammans med sin hund Mimmi, hönsen och katterna. Dagarna är stillsamma och rogivande. Hon tar promenader där hon finner diverse upptäckter såsom falukorvsskinn, rådjurskadaver och svanar som hon tvunget måste kontrollräkna. Hon sätter frön som hönsen pickar upp, läser dödsannonser och grunnar över livet. Varje dag tar hon samma promenad med Mimmi förbi grannarna Blomhages som alltid vinkar lika glatt – utan att de någonsin utbytt ett endaste ord med varandra. Och så går livet sin stilla gång. Det är ingen intrig utan det saktmodiga lunket genom livet som här kommer på pränt. Våren, sommaren, hösten och så en bit inpå vintern.

Titlarna Om sorgen och den lilla glädjen, Att älska ett djur hade länge varit min dröm och Ingenting hände, två gånger finns att låna på biblioteken i Karlskrona. Senare i höst utkommer Även en ihålig nöt vill bli knäckt.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar