Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 31 augusti 2010

Klassiska klänningar och snygga skor

Design Museum är en serie böcker som utforskar designhistoria, hur modern design har uppkommit, förändrats och präglats av sin tids fenomen och värderingar. Varje bok behandlar ett område; klänningar, skor, stolar och bilar, där man valt ut de 50 mest betydelsefulla genom tiderna. Böckerna är skrivna av Michael Czerwinski och ges ut av Design Museum i London.
I Fifty dresses that changed the world gör författaren nedslag i olika stilar från 1915 till 2007 med hjälp av bilder och korta texter. Många av klänningarna förknippas med en viss person som burit den och gjort den känd. Här finns Marilyn Monroes vita halterneck-klänning från den berömda scenen med fläkten i filmen The seven year itch, prinsessan Dianas bröllopsklänning, och klänningar som burits av Twiggy, Jackie Kennedy och andra modeikoner.
Fifty shoes that changed the world visar skomodets höjdpunkter (och lågvattenmärken?) från 1800-talet och fram till idag, från Hush Puppies och Winklepickers (!) till senare decenniers Flip-flops och Crocs. Båda böckerna är snygga och inspirerande, inbjuder till att bläddra i och ger kortfattad information om olika perioder i design- och modehistorien. I serien Design Museum finns även Fifty cars that changed the world och Fifty chairs that changed the world.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar