Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 23 augusti 2010

Höstens böcker del 1

För mig är det alltid en högtidsstund när Svensk bokhandels höstboksnummer kommer ut. Oftast kastar jag mig över den direkt när den kommer i brevlådan i juni, men i år har jag faktiskt lyckats spara den till augusti. Vid en första genombläddring känns det som om trenderna för höstens bokutgivning blir fortsatt dominans för deckare, biografier och kokböcker.

På deckarfronten finns många höjdpunkter att se fram emot under hösten. Det fördolda är Hans Rosenfeldts och Michael Hjorths författardebut och är första delen i en serie om en expert på gärningsmannaprofiler. Jag ser fram emot läsningen, och har höga förväntningar på Rosenfeldt, som har gjort så mycket bra i radio och på teve. I oktober kommer rättsläkaren Elias Palms bok Corpus delicti, som är första delen i en serie om en kvinnlig rättsläkare. Det låter också spännande, kanske en svensk Scarpetta?

Förlaget Minotaur har för mig blivit synonymt med bra deckare, i höst kan vi se fram emot nya böcker av två av deras bästa författare, Peter Robinsons Bad boy och Stephen Booths Flickan i floden. Johanna Limme och Martin Palmqvist ger ut Böljelek, som inleder serien om kyrkoherde Simon Eldfeldt i Asarum, som löser brott vid 1800-talets slut. Boken kommer 26 augusti, tills dess kan ni gärna läsa deras deckare om Karlshamn som jag tidigare tipsat om här. Jag återkommer med fler höjdpunkter ur höstens bokflod!

/Åsa

1 kommentar: