Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 12 mars 2010

Kall feber och Mäster

Två andra böcker som finns med bland de nominerade till SRs Romanpris är Kall feber av Jerker Virdborg och Mäster av Alexandra Coelho. Therese gillade dem båda, men alldeles särskilt Coelhos berättelse om hjälten August Palm. Så här beskriver hon i alla fall Virdborgs deckare:
Kall feber är en modern dystopi som ger en skrämmande bild av vad som kan hända vid en vinstdrivande forskningsanläggning där konkurrensen är hård och hotet snarare kommer inifrån än utifrån. Med inspiration av Karin Boyes framtidsskildring Kallocain har Jerker Virdborg skapat en suggestiv berättelse om vad som skulle kunna hända, inte i en framtid, utan här och nu. Spännande är den i alla fall…
Kall feber i bibliotekets webbkatalog

...och så här tyckte Therese om Mäster (som vi också enades om som vår favorit till priset, på måndag vet vi om vi gissade rätt!).
Mäster – berättelsen om agitatorn August Palm, är ett starkt och trovärdigt porträtt av en människa med en enorm drivkraft att vilja förändra ett samhälle. Tidigt faderlös och utackorderad hos en hjärtlös skräddarmästare, tar hans gesällvandring honom till Tyskland där han träffar på de socialistiska idéerna som är i rörelse. Genom sin förmåga att övertyga når han till slut sitt mål - att få arbetarna att organisera sig och lägga grunden till en svensk socialdemokratisk arbetareförening. Något av en hjälteroman.
Mäster i biblioetkets webbkatalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar