Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 18 mars 2019

Konsten att hålla sig flytande av Libby Page


I den här feel good-boken växlar perspektivet mellan den unga, blyga journalisten Kate och den 86-åriga Rosemary. Deras vägar möts när utomhusbassängen Rosemary älskar att simma i hotas att stänga för allmänheten, då Kate får i uppdrag att skriva om nedläggningen av det som förgyller Rosemarys dagar.

Det är nära till leende när man läser boken. Man fattar snabbt tycke för både Kate och Rosemary, den ena osäker och introvert, den andra beslutsam och extrovert. Kate är en ofta smärtsamt självmedveten kvinna i 20-årsåldern, rädd för sociala situationer där hon får mer uppmärksamhet än hon vill ha. Hon upptäcker att när hon börjar simma i utomhusbassängen kan hon lämna sina panikkänslor bakom sig. Kate blir nu vän med Rosemary och de börjar protestera tillsammans mot att man ska göra en privat tennisplan där bassängen finns.

Vi får även möta andra som ställer sig bakom kampen för att bevara bassängen, som inte må vara kortsiktigt lönsam men som bidrar till välmående, såväl fysiskt som mentalt, vilket på lång sikt ger stor vinst för alla användare. Vi får möta en tonårspojke som har problem i sitt hem och har bassängen som en tillflyktsort, och ett gaypar som också engagerar sig i kampen att bevara det som för samman människor och river murar mellan klassgränser. Boken visar hur samhörighet kan förändra människor och få dem att blomstra igen efter att ha varit vissna under lång tid, som Kate länge känt sig trots att hon är så ung.  En hjärtvärmande, hoppingivande bok.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar