Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 8 november 2017

Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood


Margaret Atwoods nya roman utspelar sig i USA i en mörk framtid, i en tid ganska nära vår egen. En finanskrasch har ödelagt hela samhällsstrukturen. Arbetslösheten är skyhög, företag har gått i konkurs, många människor har förlorat sina jobb, och till slut också sina hem. På gatorna ökar gängkriminaliteten och våldet.

Två av dem som råkat illa ut är Stan och Charmaine. De är välutbildade, och för inte så länge sen hade de båda bra jobb. De hade ett fint hus och planerade att bilda familj. Nu har de inget kvar. De bor i bilen och lever på de få dollar Charmaine tjänar som servitris på en dålig bar. De är hela tiden på helspänn, beredda på att ge sig av för att undvika kronofogden och kriminella gäng som härjar på gatorna.

En kväll ser Charmaine en reklamfilm för ett projekt som kallas Internharmoni. Det är en egen sluten stad, där alla invånare garanteras sysselsättning, mat och boende. Målet är att staden ska bli självförsörjande, och om det lyckas ska den användas som modell för hela nationen. Invånarna får skriva på ett livstidskontrakt och ingen kontakt med yttervärlden är tillåten. Det geniala med systemet är att staden består av två delar. Ett civilt samhälle, Internharmoni, där alla arbetar inom tjänstesektorn och har egna boenden. Det finns också en fängelsedel, Positron, där alla lever enkelt men bekvämt, och arbetar med produktion. Invånarna byts av i dessa två sektorer, så att alla tillbringar varannan månad i civilsamhället och varannan månad i fängelse. Alla har därmed så kallade avbytare som bor i deras hus den period de sitter i fängelse, på så sätt utnyttjas bostadsytan maximalt.

Stan och Charmaine skriver på kontraktet och i början är de väldigt nöjda, särskilt Charmaine som uppskattar ordning, rutiner och renlighet. Men ingenting är gratis. Och om något verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det. Internharmoni är ett totalitärt samhälle med övervakning, kontroll, censur. Det ryktas också om att de som protesterar mot systemet försvinner spårlöst. Problemen börjar när Stan och Charmaine på varsitt håll, mot reglerna, tar kontakt med sina avbytare...

Hjärtat stannar sist är på många sätt typisk för Atwood. Hon skriver ju ofta dystopiska romaner, som utspelar sig i en mörk framtid, där den lilla människan ställs mot systemet. Margaret Atwood är en mycket produktiv författare, och skriver inom flera genrer. Hon är aktuell med tv-serien The Handmaids tale/Tjänarinnans berättelse som bygger på hennes bok med samma namn. Den här boken är kanske inte riktigt i samma klass, men ändå mycket läsvärd, och den känns också ibland kusligt aktuell för vår egen tid.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar